Eleverne på Midtsjællands Gymnasium, Haslev havde i dag besøg af de lokale politikere fra Faxe Kommune. Der var i den store sal linet op til politisk debat for at gøre eleverne klogere på, hvilke områder byrådet i Faxe Kommune kæmper for. Panelet bestod af følgende lokalpolitikere:
Thomas Spange Olsen, (Ø)
Ole Vive, (V)
Camilla Meyer, (A)
Michael Christensen, (C)
Michelle Frese, (SF)
Jannick Jeppesen, (NB)
Mikkel Dam, (LA)
Rene Tuekær, (Lokallisten)
De to emner, der vakte mest interesse blandt eleverne, var den grønne omstilling og den nye omfartsvej. Mens nogle af politikerne mente, at den nye omfartsvej ikke er nødvendig, og at pengene kan bruges et andet sted, mente andre, at denne vej er ekstremt vigtig for at føre trafikken væk fra byen. Trods uenighed på nogle punkter var alle i panelet enige om, at Faxe Kommune skal være mere bæredygtig, og at det er nødvendigt inden for de næste par år, at alle kommunale biler skiftes til at køre på el.
I publikum var der fra start uddelt to sedler, en rød og en gul. Disse sedler skulle publikum bruge til diverse afstemninger. En af afstemningerne lød eksempelvis på, om man synes, det er politikerne eller borgerne der kan og skal gøre noget for den grønne omstilling i hverdagen. På denne måde havde publikum mulighed for at bekræfte enighed eller uenighed med panelet.
Efter den store debat med alle elever, havde eleverne med samfundsfag A en ekstra mulighed for at spørge ind til politikernes holdning, da de skulle på speeddating med de forskellige og svare på spørgsmål. Denne time bestod så af tre sekvenser, hvor politikerne skulle bevæge sig fra bord til bord og svare på de spørgsmål, som eleverne havde fået tildelt i en kuvert.
I den første runde skulle politikerne svare på, hvordan det er at være lokalpolitiker samt hvordan og hvor meget tid de faktisk bruger på denne såkaldte hobby. Michael Christensen fra Det Konservative Folkeparti siger f.eks. om hans arbejde i byrådet:
”Det er den vigtigste hobby at være lokalpolitiker”.
I anden runde fandt politikerne et nyt bord at sidde ved, hvor de skulle forklare eleverne om deres ideologi ift. deres parti og deres holdninger. Her kunne samfundsfagseleverne bruge deres faglige viden til at spørge ind til de forskellige politikeres værdier ift, hvordan de vil gøre kommunen bedre at bo i.
Den sidste runde udspillede sig som et reelt byrådsmøde, hvor eleverne og politikeren skulle komme til enighed om, hvilke ting der skal sættes flere penge af til i det kommunale budget. Eleverne kunne her få at se, hvor svært det kan være for de forskellige partier at komme til enighed og fik en lille smagsprøve på, hvad det vil sige at være byrådsmedlem.
De to timer har haft til formål, at eleverne skulle blive mere bevidste om, hvilke partier der går ind for forskellige ting, og hvilke ting i kommunen, der skal udvikles på. Mange af gymnasiets elever skal sætte deres første valgkryds i morgen 16. november, og de er måske derfor ikke vante i hvilke ting, de vægter højt ift. kommunalpolitik. Netop derfor kunne denne valgdebat hjælpe dem i, hvor de vil sætte deres kryds.